Om meg

Bildet mitt
Arbeider med kirkelig bistand og organisasjonsutvikling i NMS. Sosialantropolog. Flerkulturell. Gift trebarnsmor. Synspunktene i bloggen er mine egne, og jeg står selv ansvarlig for dem. Jeg setter pris på kommentarer, uenigheter, saklige feil, referanser, eller hilsener i kommentarfeltet.

7. mars 2012

Når hønene begynner å synge

I år skal kvinnene i Fotivolo, en liten landsby i bara-land på Madagaskar, feire 8. mars for første gang. Vi skal gå i tog med oksekjerrer og sykler på ettermiddagen. På formiddagen skal vi sammen vaske sykestua på dugnad, svarer de når vi spør hva de skal gjøre på 8. mars. 

Før prosjektet kom, visste vi ikke at kvinner har rettigheter, forteller de. Kvinnene snakker om at foreldrene planlegger hvem som skal gifte seg når barna er små. Om hva som gjøres hvis jenta ikke vil gifte seg. Om tabuer og barnesvangerskap.
Når jentene er 10-12 år må de enten gifte seg, eller forsørge seg selv. Fram til nå har eneste mulighet for jentene vært prostitusjon. Det fører til mange tragedier både i forbindelse med svangerskapet, og etter at barnet er født. Jentene er så unge at de sover tungt om natta, forklarer Dr. Noro. Dermed har det vært flere tilfeller av barn som har dødd fordi de unge mødrene ikke merket at de la seg oppå barnet.

Hva sier mennene, da, spør vi? De er også fornøyde svarer kvinnene med Claire i spissen. De har fått koner som tar mer ansvar, og de deler mer på både gledene og utfordringene i ekteskapet. Det kommer begge parter tilgode.

Så var det hønsene da. Et gassisk ordtak sier at Det er hanene som synger. Da ordføreren hilste oss velkommen, uttalte han at Nå begynner hønene å synge.

Prosjektet startet med aktiviteter og forstudier i området i 2009, så hovedtyngden av aktivitetene har vært i 2010 og 2011. Kvinnene er opptatt av å fortelle at de har lært at kvinner har både rettigheter og ansvar. Dette har de lært både gjennom alfabetiseringen mange av dem har vært med på, og i kvinnegruppene som er opprettet. Engasjementet er et direkte resultat av Bistandsnemnda/Dignis fagutviklingsprosjekt kalt WEGE.

1 kommentar:

  1. Det er eit flott arbeid å forbedra levevilkåra for jentene i området. Det ser ut for at dei har det tøft og treng å få endra sine vilkår. Lukke til med arbeidet!

    SvarSlett