Om meg

Bildet mitt
Arbeider med kirkelig bistand og organisasjonsutvikling i NMS. Sosialantropolog. Flerkulturell. Gift trebarnsmor. Synspunktene i bloggen er mine egne, og jeg står selv ansvarlig for dem. Jeg setter pris på kommentarer, uenigheter, saklige feil, referanser, eller hilsener i kommentarfeltet.

25. sep. 2011

Helbredelser

1. Skjer helbredelser, i form av overnaturlige hendelser som endrer menneskers helse, mat, osv? 
- Ja, jeg tror det. Hver dag ser vi barn bli til. Av to celleklumper skapes det liv, som blir til et menneske. Det skjer tusenvis av ganger hver eneste dag over hele kloden. Hver dag legges frø i jorda, frø som blir til et tre, et kornaks, en blomst, som igjen blir mat, ly og skjønnhet for mennesker og dyr.
- Samtidig hører vi historiene om det overnaturlige. Om han som fant telefondekning i dalen der det ikke var dekning, og dermed reddet mange menneskeliv. Om den uerfarne legen som ville teste ut en ny medisin til de uhelbredelig syke barna, medisinen som professoren syntes det var nærmest tåpelig å prøve, men som viste seg å virke slik at barna ble friske. Og om mennesker som får mat etter å ha bedt; gi oss idag vårt daglige brød.
- Noen av helbredelseshistoriene som fortelles er imidlertid humbug. Jeg har store problemer med å tro på udokumenterte historier fra landsbygda i Afrika om folk som er blitt helbredet av kreft. Jeg spør meg først om kreftdiagnosen var korrekt? Dernest om det finnes helsepersonell som er kvalifisert til å friskmelde pasienten. Når det gjelder de som skal ha blitt helbredet av hiv gjelder det samme. I Afrika brukes det to hiv-tester for å diagnostisere viruset. Den første testen diagnostiserer for mange som hiv-positive. Den andre testen er dyrere, men kan avkrefte diagnosen for mange av de som har fått positivt resultat påd en første testen. Mange misforstår dette, og tror de er blitt helbredet mens de i realiteten aldri var smittet.
- Samtidig møter de oss disse historiene, og man lurer: Var det feil på prøvene eller var det en helbredelse som skjedde? Noen ganger får vi aldri svar. Jeg kjenner ei kvinne i Norge som begynte på cellegiftbehandling før sykehuset oppdaget at hun ikke hadde kreft likevel. Imens var vi mange som ba. Var det feil på prøven som viste kreft? Kanskje. Hun er i hvert fall frisk idag. 

2. Kan bønn om helbredelse misbrukes?
- Ja. Bønnen kan brukes, og brukes til å manipulere, til å holde nede, til å undertrykke mennesker.
- Mennesker som er sultne, tørste, eller syke, kan gjøre hva som helst for å få et halmstrå å redde seg på. Noen ganger kan halmstrået redde dem.
- Andre ganger viser halmstrået seg ikke bærekraftig. Det ryker ved neste korsvei, slik som når alvorlig syke mennesker slutter med medisinsk behandling fordi noen har innbilt dem at de er blitt friske uten at dette er medisinsk bekreftet. Slikt kaller vi for kvakksalveri, og er en svært alvorlig forbrytelse mot den syke og dens familie.
- Bønn er ikke magi. Noen kristne retninger er blitt kritisert for å ha en bønnelære som minner om magi. Gud kan ikke instrueres. Gud er Gud, og handler uavhengig av oss.

3. Bønn og arbeid
- Jeg kommer fra en kristen tradisjon der vi arbeider og ber. Vi tror Gud helbreder gjennom legetjenesten, medisinene og gjennom bønnen. Og fremfor alt bruker Gud oss mennesker til å tjene andre.
- Jeg kommer også fra en tradisjon der det er uhørt å tilby mennesker helse- eller skoletilbud som brekkstang for "misjonering". Gud har skapt jorda for alle mennesker, også de som ikke tror. Derfor skal vi som kirke tilby helse- og andre tjenester til alle, uavhengig av religion, og på en slik måte at de er komfortable med å ta imot tjenesten. Folk skal ikke være redde for å bli "misjonert" når de må ta imot helsehjelp fra kirkens sykehus.

Jeg skrev denne lille betraktningen etter en twittersamtale om noen helbredelser i Afrika. Det er ikke sikkert du er enig med meg.

2 kommentarer:

  1. Dette var mange kloke tankar som eg er enig i. Nokre blir friske med Guds hjelp, det står ikkje i motsetnad til at andre ikkje er blitt friske. Falske "friskmeldingar" må ikkje ta tru på Gud frå oss.
    Oddvar Mestad

    SvarSlett
  2. Her kan jeg skrive under på alt. :-)

    SvarSlett