Om meg

Bildet mitt
Arbeider med kirkelig bistand og organisasjonsutvikling i NMS. Sosialantropolog. Flerkulturell. Gift trebarnsmor. Synspunktene i bloggen er mine egne, og jeg står selv ansvarlig for dem. Jeg setter pris på kommentarer, uenigheter, saklige feil, referanser, eller hilsener i kommentarfeltet.

8. sep. 2011

Nordmenn og selvgodhet

Vi nordmenn preges av en ekstrem selvgodhet, og etter 22/7 er det blitt enda verre.

Hva er problemet?
1. Vi aksepterer at utlendinger skal kunne arbeide for 60 k/time i 70-timers arbeidsdager.
2. Vi tolererer ikke konsekvensene av ulike religiøse retninger.
3. Vi kaller det integrering, men i realiteten forventer vi assimilering. Er forventningen vår at egentlig at 2. og 3. generasjons innvandrere skal ha norske navn som Ola og Kari for å bli akseptert? Må de gjennom operasjoner for å fjerne den mørke huden? Skal de endre religion? Hva må til for å være god nok nordmann?
4. Alle vet at når man flytter til et nytt sted, er vi avhengige av at folk på det nye stedet inkluderer oss i fellesskapene sine for at vi finner oss til rette. Men når det gjelder tilflyttere fra andre deler av verden forventer vi at de selv skal inkludere seg. Hvordan er det mulig?

Hva vil jeg?
Jeg vil utvide grensene for hva det vil si å være norsk.
- Det å være nordmann er ikke uforenlig med å ha et annet morsmål enn norsk. Man kan fint ha to eller tre morsmål. Det er fullt mulig å ha dobbel identitet; som nordmann og same, f.eks.
- Det å være norsk er ikke uforenlig med å ha en mørk hudfarge.
- Det å være norsk er ikke uforenlig med å være katolikk, muslim, ortodoks kristen, lutheraner, pinsevenn eller ateist.
- Alle som er født og/eller vokst opp i Norge er fullgode nordmenn.

Sånn, der var det utbasunert!

5 kommentarer:

 1. For mange år siden ble jeg kjent med en gasser dom etter 3 år på Sunnmøre snakket flytende Sunnmøredialekt. Det er en av det mest fasinerende nordmenn jeg noen gang har møtt

  SvarSlett
 2. Han er reist tilbake, eller (eh. det burde jeg ha visst)? Det er en del madagassere som har vokst opp i Norge pga at foreldrene har studert og arbeidet her. De er både norske og madagassiske. Fasinerende.

  SvarSlett
 3. Hva mener du har forandret seg etter 22/7, mht til selvgodheten;
  jeg ville heller tenkt det motsatte, at nordmenn uten utenlandsk bakgrunn ville hatt stòrre àpenhet mot nordmenn med utenlands bakgrunn.

  SvarSlett
 4. Jeg mener at mange forventet en endring etter 22/7, men jeg er usikker på om den er der.

  SvarSlett